3.000 yıllık tarihe sahip geçmişi, antik kentleri, Dünya Miras Listesinde yer alan Safranbolu, Dünya Geçici Miras Listesinde yer alan Amasra gibi kentlere sahip Batı Karadeniz Bölgesi gastronomiden el sanatlarına, halk oyunlarından yöresel ürünlere zengin bir kültürel mirasa sahiptir.
Başta Karadeniz havzası ve Doğu Avrupa ülkeleriyle dış ticaretin yapılabileceği, ayrıca İç Anadolu’dan ve Akdeniz’den gelen yüklerin Karadeniz Havzasına iletilebileceği, Ankara ve İstanbul gibi metropollere yakın, bölgeden merkezinden çizilecek 350 km çaplı daire içinde Türkiye nüfusunun %40'ının yaşadığı stratejik bir lokasyona sahiptir.
Türkiye'de ağır sanayinin başkenti sayılan Batı Karadeniz'de Türkiye'deki üç entegre demir-çelik fabrikasından ikisi yer almaktadır. Ayrıca Türkiye'nin ilk ve tek taşkömürü havzası da bu bölgededir. 3.600 MW kurula güce sahip enerji santralleriyle bölgenin enerji altyapısı da oldukça güçlüdür. Türkiye'nin en büyük mega projelerinden olan ve içinde 25 milyon tonluk limanı, mega endüstri bölgesi ile serbest bölgeyi barındıran, orta-yüksek ve yüksek teknolojili yatırımlara ev sahipliği yapacak Filyos Vadisi Projesi de bu bölgededir.
Bölgede ağır sanayide (demir-çelik, tersanecilik, madencilik sektöründe.) çalışma kültürüne sahip, yetişmiş ve nitelikli işgücü bulunmaktadır. Ayrıca bölgede bulunan Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi, Karabük Üniversitesi ve Bartın Üniversitesinde 100 bini aşkın üniversite öğrencisi eğitim görmektedir.
Batı Karadeniz Bölgesi karayolu, havalimanı, demiryolu ve limanın yer aldığı çok modlu taşımacılık imkanına sahiptir.